Tandprotheses

Soms zijn tandprotheses nodig wanneer het gebit gedeeltelijk niet meer gezond is. Het is belangrijk dat het gebit goed wordt onderhouden om verdere lichamelijke kwalen te voorkomen. Het gebit wordt daarnaast volop gebruikt bij het eten. Bij een slecht onderhoud kunnen de tanden niet meer goed hun werk doen. Als gevolg daarvan zouden de tanden mogelijk verwijderd moeten worden. Dit heeft echter weer negatieve gevolgen doordat de tanden die je normaal gebruikt om te eten, nu missen. Een goede oplossing om missende tanden weer terug te brengen, is door tandprotheses te gebruiken.

Wat zijn tandprotheses?

Een tandprothese is een manier waarop missende tanden vervangen kunnen worden. Deze tanden worden kunstmatig gemaakt. Ernstig versleten tanden die niet meer gerepareerd kunnen worden zullen op deze manier vervangen kunnen worden. Er zijn verschillende soorten tandprotheses die gebruikt kunnen worden. Welke tandprothese jij moet nemen, hangt af van de conditie waarin jouw gebit zich bevindt. Bij tandprotheses zijn er geen standaardmaten waaruit een tand gemaakt kan worden. Ieder gebit is anders en dus moeten de tanden van een prothese op maat gemaakt worden zodat ze precies goed in het gebit vallen.

Schakel hulp in van een betrouwbare expert

Wanneer je kiest voor een tandprothese, is het belangrijk dat je een expert hebt die jou zorgvuldig kan helpen in het proces. Het maken van nieuwe tanden moet namelijk nauwkeurig gebeuren. Een slecht zittende prothese is natuurlijk niet fijn om te gebruiken. Soms is het ook fijn dat de tand lijkt op een natuurlijke tand. Zo zul jij en anderen ook niets merken van de prothese. Dit is alleen mogelijk wanneer je een expert hebt die veel kennis heeft over tanden en protheses. Allure heeft een team die de patiënten vooropstelt. Het team heeft veel kennis waardoor zij goed in staat zijn om jou te helpen met de prothese. Zo wordt de tandprothese precies op maat gemaakt, zodat jij er tevreden mee bent.

Een gedeeltelijke tandprothese

Wanneer slechts één of een aantal tanden van het gebit vervangen hoeft te worden, zal je kunnen kiezen voor een partiële prothese. Dit wordt ook wel een flexibele prothese genoemd. Hierbij zullen slechts een paar tanden worden gemaakt die in het gebit gemonteerd kunnen worden. De protheses kun je weer opsplitsen in twee soorten. Ten eerste heb je de frameprothese. De frame is het stuk waar de prothese opgezet kan worden. Deze frame is gemaakt van metaal en is verborgen door er tandvleeskleurige kleurstof op te doen. De overige tanden zullen de prothese ondersteunen zodat deze stevig blijft. Een plaatprothese maakt gebruik van een kunststof plaatje waar de prothese aan vast wordt gemaakt. Met de plaatprothese worden de andere tanden niet gebruikt als ondersteuning. De plaatprothese zit minder comfortabel dan een frameprothese, maar het ziet er wel mooier uit.

Allure op haar best.
Verbeter jezelf en ga zelfverzekerd door het leven. Allure luistert aandachtig en adviseert.

Onlangs begonnen en het potentieel is nog lang niet bereikt. Allure begon haar clinic in 2021 met een visie, een nieuwe kwaliteitsstandaard neer zetten waar de rest wat van kan leren. Wanneer je een afspraak bij Allure maakt, ben je in goede handen. Is het voor een simpele ingreep als tanden bleken? Van harte welkom! Kom je voor een ingewikkelde ingreep, dan verwelkomen wij jou ook graag. 

Het proces van tandprotheses

Een tandprothese begint eerst met de voorbereiding. In de voorbereiding worden er afdrukken gemaakt van het gebit. Hiermee kan de expert een model maken dat identiek is aan jouw gebit. Het is ook belangrijk om te kijken hoe het gebit op elkaar zit. Daarom moet er een tweede afdruk gemaakt worden waarin de kaken op elkaar liggen. De modellen worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd waarin de prothese gemaakt kan worden. De stappen bij het maken van de prothese verschilt bij een plaatprothese en een frameprothese. Plaatprotheses zijn eenvoudiger te maken doordat alleen de tand gemaakt hoeft te worden. Vervolgens kan deze op een plaat gezet worden. Bij een frameprothese moet er een metalen basis gebruikt worden. Deze metalen basis moet precies in het gebit passen. De metalen basis wordt eerst in het gebit gepast voordat er wordt begonnen aan de prothese. Wanneer de prothese klaar is kan deze in het gebit geplaatst worden. In deze fase wordt er gekeken of er kleine aanpassingen gemaakt moeten worden, waarna je vervolgens een goed zittende prothese hebt.

Risico’s van tandprotheses

Tandprotheses brengen een aantal risico’s met zich mee. Ten eerste zijn de verwachtingen van een prothese niet altijd even duidelijk. Een plaatprothese zit bijvoorbeeld misschien niet zo comfortabel. De verwachtingen kunnen per patiënt verschillen. Ook kan de situatie van de mond invloed hebben op het succes van de prothese. Ieder gebit is immers anders en protheses zullen zo beter kunnen passen bij het ene gebit, terwijl het niet zo goed zit bij de andere. Ook kan het liggen aan de keuze die je neemt voor de soort prothese. Wanneer je een mooier gebit wilt hebben kies je eerder voor de plaatprothese, maar omdat deze niet zo comfortabel zit kun je achteraf toch denken dat het niet de beste keuze was geweest. Aan de andere kant zit de frameprothese wel fijn, maar ziet het er niet zo mooi uit als een plaatprothese.

Tandprothese kosten

De tandprothese prijs wordt ieder jaar vastgesteld door de overheid. Er zijn veel stappen in het proces van de prothese waar kosten aan verbonden zijn. De prijzen van prothese worden weergegeven in het document van de Nederlandse zorgautoriteit. Onder het deel ‘’kunstgebitten’’ kan gezien worden hoeveel een prothese zal gaan kosten. Ten eerste zitten er kosten verbonden aan het onderzoek naar de werking van het gebit. Voor het maken van iedere prothese zitten er vervolgens kosten aan verbonden, afhangend van de soort prothese die er gebruikt wordt en hoeveel elementen het bevat. Een gedeeltelijk kunstgebit met 1 tot 4 elementen kost bijvoorbeeld de helft van een kunstgebit met 5 tot 13 elementen. Voor een volledige lijst van tarieven voor iedere handeling in het proces kun je een kijkje nemen in de bijlage van prestatie en tariefbeschikking tandheelkundige zorg bij de Nederlandse Zorgautoriteit.

Tandprothese vergoeding

Je hoeft gelukkig niet het hele bedrag voor een prothese te betalen. De zorgverzekering dekt namelijk een deel van de kosten. Je hoeft dan slechts een percentage van de totale kosten te betalen als eigen bijdrage en de kosten van het eventueel trekken van de tand. Voor een volledig kunstgebit zul je 25 procent van het totale bedrag moeten betalen. Voor een partiële prothese betaal je 8 of 10 procent van het totale bedrag als eigen bijdrage.

Mondhygiëne behandeling Gingivitis/Parodontitis

Gingivitis: Ontstoken tandvlees noemen ze gingivitis. Vaak rood en gezwollen en bloedt het meestal bij poetsen of eten. De ontsteking van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën. De bacteriën bevinden zich in de tandplak. Het tandvlees raakt daardoor geïrriteerd en er start een afweerreactie. Het tandvlees zal hierdoor opzwellen en zal de doorbloeding van de tandvlees toenemen. Een ontsteking is het resultaat. 

Parodontitis: Wanneer een ontsteking aan het tandvlees zich uitbreidt naar het ondergelegen kaakbot spreken we dus van parodontitis. Het kaakbot rondom de tanden en kiezen gaat verloren en uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en ze ten slotte uit kunnen vallen. Een tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen. Tijd voor een fris gebit? Maak direct een afspraak.